A díszpolgár

Akikre büszkék vagyunk

Veszelinov Mladen

Veszelinov Mladen

Negyven év a sportkör élén

Újszentiván díszpolgára 81 évesen is gazdaságot vezet fiával. Veszelinov Mladen rendkívül jó beszélgetőtárs, akinek szavait érdemes megjegyezni. Örök igazságokat fogalmaz meg: egymás iránti tisztelet, békesség, segítségnyújtás. A gyermekkorában átélt megdöbbentő megpróbáltatások – deportálás, a család vagyonának elkobzása, nélkülözés, élet a tömegszálláson – nem törték meg családját. Mindig talpra állt.

A meghurcoltatás évei

Az 1950-es évek nagyon sok Magyarországon élő családnak sanyarúságot jelentett. Tömegesen kényszerültek emigrációba. Az újszentiváni Veszelinov Mladen családját 1951-ben Ebesre deportálták. A hortobágyi zárt kényszermunkatáborokba, a magyar Gulagra, több mint 2500 családot, közel 10 ezer embert hurcoltak el 1950 és 1953 között. Ma el sem lehet képzelni, milyen volt az az időszak. A család szinte embertelen körülmények között három évet töltött a táborban: tömegszálláson laktak, a szülőket kényszermunkára fogták. Sok esetben a gyerekeket elválasztották a családjuktól, és 10-12 órát dolgoztatták a földeken, csak a hétvégén láthatták szüleiket.

A kényszermunkatábor felszámolása után a 12 éves Veszelinov Mladen családját marhavagonokban szállították Magyarcsanádra, ahol becsületes szerb család fogadta be őket. Itt sokkal élhetőbbek voltak a körülmények, a szülők és a gyerekek is a mezőgazdaságban dolgoztak. Mindazonáltal a három testvér járhatott iskolába, Mladen itt fejezte be az általános iskola 8. osztályát. 

A család öt év után, 1956-ban térhetett vissza Újszentivánra. A szülők lovaskocsival, míg Mladen, testvérével gyalog terelte a birkanyájat a vasúti síneken szülőfalujáig. A házukat romos állapotban találták, a szobákban gabonát tárolt a termelőszövetkezet. 

Hazatérés után a megpróbáltatásnak nem volt vége, az akkori politikai hatalom a Magyarcsanádon kétkezi munkával megszerzett vagyonukat elvette. A semmiből mindent újra kellett kezdeni! A család csak abban bízhatott, hogy a kálvária, a gyötrelem, a szenvedés véget ért.

– Megtanultuk szeretni a munkát! A családban mindenkinek megvolt a maga dolga, és tiszteltük egymást, megbíztunk egymásban, így tudtunk kis lépésekben előre haladni. Drága feleségemmel 49 évig éltünk boldog házasságban, Milica 2018-ban ment el. Két gyermekkel, Gyorgyeval és Dórával ajándékozott meg. De már van négy fiú unokánk és egy leány dédunokánk – büszkélkedik Mladen bácsi, aki abban reménykedik, hogy megtalálják majd a boldogulásukat, és úgy szeretik a munkájukat, mint ők.

A munka élteti

A 81. életévét betöltött díszpolgár a mai napig dolgozik, termény- és tápboltot üzemeltet fiával. Lehet itt kapni tápot, takarmányt, és burgonyát is árul zsákokban, amelyek rendezetten sorakoznak a sátor alatt. Jószágokkal is foglalkozik: az ötven tyúkot és a 15 disznót egyedül látja el. Ahogy mondja, reggel hatkor kirúgja az ágy, és mennie kell az udvarra. Egész nap kint tevékenykedik, még a hőség elől sem menekül be a hűvös házba. A szikár ember jól bírja a nagy meleget. Szereti, ha süt nap! Ha tart az aratás, akkor kicsit besegít a fiának, felül a traktorra, és pótkocsival behozza a gabonát. Viccesen azt mondja, neki csak repülőre nem volt jogosítványa.

–  Tegnap voltam EKG-n, de fogalmam sincs, hogy évek óta miért utalnak be. Jól van, mindig elmegyek, hogy béke legyen a családban! Aztán kérdezem az orvostól, hogy mi a helyzet? Azt feleli, minden rendben. Évek óta ez a műsor megy. Megértem én, hogy aggódik a család, és ez így is van rendjén!

A szörnyűségek beleégtek Mladen bácsi egész testébe, de nem őrölték fel. Könnyes szemekkel megjegyzi, hogy csúnya idők voltak azok az 50-es évek, de a hit, az életben maradás nagy úr! Keményen dolgoztak a szüleikkel, és közben tanultak. 

–  Fel sem fogják a mai gyerekek, hogy mennyivel könnyebb dolguk van, mint nekünk volt. Hála Isten! Persze tudom, sokkal előrébb tart a tudomány, rengeteg ismeretanyagot kell befogadniuk. Az internet, a számítógép, a mobiltelefon, hol volt a mi időnkben?! De tudja, annyira nem is bánom, hogy nem volt! Elfogadom, nagy szükség van az ilyen eszközökre manapság, de sok nagy baj okozói is.

Mladen bácsi a technika vívmányait is okolja azért, hogy az emberek elhidegültek egymástól, nem beszélgetnek, behúzódnak a házukba, és ott élik az életüket. Kis túlzással, még a szomszédok sem ismerik egymást. 

–  Újszentivánnak egy nagy hátránya van, nincs iskolája. A gyerekek nem ismerik egymást, a „szentiványi” fiataloknak Szegeden, Zákányszéken, Szőregen vannak a barátaik, ami ebben a helyzetben természetes is.

Elgondolkodik, maga elé néz, széttárja karját:

–  Én mondom magának, olyan csend van a buszon, hogy még a légy zümmögését sem lehet hallani. Szinte mindenki lehajtott fejjel ül, és nézi a mobilját! Mi volt régen? Nem hallottuk egymás szavát! Egyrészt, mert hangos volt az autóbusz, másrészt meg egymással beszélgettek az emberek, és kisebb-nagyobb zsivaj kerekedett. Akkoriban az egyik hírforrás a busz volt, ott mindent meg lehetett tudni! No meg a futballpálya!

Negyven év a sportkör élén

Mladen bácsi eltűnődik, több tíz másodperces csend lepi el az előszobát, ahol üldögélünk a szépen gondozott növények között. Érzem, törnek fel az emlékek. A falióra egyet kongat, és megtöri a csendet. Elkezdünk futballozni, és ömlik rám a rengeteg sztori, emlék a közös tiszaszigeti-újszentiváni csapatról, a Tisza-Újról. Hallomásból tudom, kemény legények alkották az együttest, amely megyei bajnok is volt. Pénzhiány miatt azonban nem indult az NB III-ban.

– Mladen bácsi, hány néző volt akkoriban a meccseken? 

– Ajjaj fiatalember! Öt-hatszázan, de volt, amikor ezren is kijöttek a meccsre! Imádták az emberek a focit! Szerintem most is, csak meg kell teremteni a feltételeket, mert a mai fiataloknak nagyobb az igénye, de ez így van jól. Úgy látom és hallom, Újszentivánon elindult valami: szép, gondozott a sporttelep, és edzésre is lejárnak vagy huszonöten! Örömmel tölt el! –  mondja széles mosollyal.

Újszentivánon Veszelinov Mladen egybefonódott a sportkörrel, társadalmi munkában 40 évig volt a Tisza-Új, majd az Újszentiván Sportkör elnöke. Két évig vezette elnökként a Csongrád Megyei Labdarúgó Szövetséget is. Örök barátság fűzte a futballkapcsolatok révén a jugoszláv világválogatott Dusan Bajevichez, aki Pelével is együtt játszott. Emlékeiben felötlik Tímár tanár úr neve a 80-as évekből, aki sportra nevelte a gyerekeket az újszentiváni iskolában. A gyerekek a tanár úrral csapatostul jártak a pályára, éltek-haltak a fociért, olykor-olykor, ha kellett, a gazt is kiszedték a fű vagy a járda közül. Összekovácsolódott kis iskolai közösség volt!

– Na, akkor nem volt olyan, hogy a gyerekek nem köszönnek a felnőtteknek! A köszönés mára kiment a divatból. A régi ismerősök, ha eljönnek krumpliért vagy tápért, akkor elbeszélgetünk, mert van mondanivalónk egymásnak. Fontos, hogy az emberek szemtől szemben kibeszéljék magukat! Most az a baj a faluban, ahogy hallom, az interneten írogatnak, és ebből csúnya dolgok kerekednek ki! De a postaládába is becsapódnak levelek és olvasom, hogy ez nem jó, meg az nem jó! Feltehetek egy kérdést? – néz rám kérdően.

–  Tessék!

–  Ha holnaptól ők irányítanák a települést, hogyan csinálnák? Ezt sehol nem látom leírva!

Mladen bácsi hosszasan fejtegeti, hogy nem baj, hogy az embereknek van véleménye. Sőt azt mondja, az nagyon is jó, de a rágalmazások, az egymás gyanúsítgatása, kigúnyolása, az irigység az nem idevaló. Nagyon elmérgesedett a helyzet Újszentivánon! Hogyan lehetne lecsillapítani a kedélyeket? Aki ezt nekem megmondja, az bölcs ember.

„Legyen ez olyan község, ahol az emberek ismerik egymást és megbecsülik.
Ne legyen civakodás, veszekedés!”

Veszelinov Mladen, Újszentiván díszpolgára

Polgármesteri Hivatal

6754 Újszentiván, Fő utca 7.

Telefon: + 36 62 277 021

Mobil: + 36 20 772 3557 vagy + 36 20 772 3558

E-mail: polgarmesterihivatal@ujszentivan.hu

ÜGYFÉLFOGADÁSI IDŐ

Hétfő
7:30 - 16:00
Kedd
az ügyfélfogadás szünetel
Szerda
7:30 - 17:00
Csütörtök
az ügyfélfogadás szünetel
Péntek
7:30 - 12:30
Loading...
Megszakítás