Múzeumok

Történelmi Emlékpark és Múzeum

Cím: 6754 Újszentiván, Rózsa út 19.

Telefonszám: +36 30 938 0043

Látogatható: időpontegyeztetés után

Szabadságszeretet! Tisztelet a hősöknek!

A Történelmi Emlékparkot és Múzeumot 2013-ban kezdte építeni dr. Vass László hő. honvéd ezredes, az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület elnöke újszentiváni rönkházánál.

Az évek során egyre szaporodtak a honvéd tábornokok kopjafái, részben az egyesület maga vagy tagjai állítottak fel több emlékoszlopot, de az utóbbi időben, mióta az ünnepségekre meghívunk hagyományőrző egyesületeket, egyre több kopjafa készül valamennyi hagyományőrző egyesület felajánlásából.

A Történelmi Emlékparkban Újszentiván Községi Önkormányzata Gróf Vécsey Károly honvéd tábornok emlékére állított kopjafát.

Az egyesület saját erejéből és saját kivitelezésben kőhidat épített a szigetre, ott egy emlékkövön álló sas, mögötte pedig egy 5 méteres zászlórúdon a nemzeti lobogót lengeti a szél.

Az egyesület saját erejéből és saját kivitelezésben kőhidat épített a szigetre, ott egy emlékkövön álló sas, mögötte pedig egy 5 méteres zászlórúdon a nemzeti lobogót lengeti a szél.

Az egyesület úgy döntött 2020-ban, hogy emléket állít egy ismeretlen honvéd katona szobrával, minden magyar honvédnek, illetve tágabb értelemben minden magyar katonának, aki életét áldozta a magyar szabadságért. Az ismeretlen őrt álló katona egy stilizált őrbódéban őrködik a honvédtábornokok álma felett.

dr. Vass László házában, az 1848/49-es szabadságharcra emlékező múzeumot rendezett be, ahol történelmi órákon fogadja az iskolásokat és a látogatókat előre megbeszélt időpontban.

Kézműves Babamúzeum

Cím: 6754 Újszentiván, Kossuth u. 44.

Telefon: +36 70 529 58 06

Látogatható: időpontegyeztetés után

Ezer baba és használati tárgy

A 2010 óta működő babamúzeum Újszentivánon az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű, magántulajdonban lévő gyűjteménye – több mint 1000 babával. Várszeginé Piroska teljesen önerőből hozta létre házában egyedülálló gyűjteményét.

A játékfiguráknak köszönhetően megismerhetjük kultúránk változatos, páratlanul gazdag népviseletét, képzeletben bejárhatjuk az egész Kárpát-medencét. Ezt a képzeletbeli utazást felnőtt és gyerek egyaránt élvezheti.

Várszeginé Piroska tárlatvezetéskor nemcsak a babák öltözetéről beszél, hanem ismerteti elődeink életmódját, szokásait, bemutatja őseink használati tárgyait, eszközeit (petróleumlámpák, bölcsők, fésülködőasztal, almárium, réz mozsarak, babakocsik, hangszerek stb.), amelyekből ugyancsak gazdag kiállítóanyag kerekedett az évek során. Színültig tele van három helyiség, a szekrényekben, vitrinekben, polcokon már nemigen lehetne elhelyezni újabb kiállítótárgyakat, a gyűjtemény túlnőtte az egész házat.

Belépődíj nincs, mindenkinek szíve joga eldöntenie, ad-e és mennyit.

Galéria

Újszentiván

Felhasználási feltételek

©2024 ÚJSZENTIVÁN, designed by Urban Media

Polgármesteri Hivatal

6754 Újszentiván, Fő utca 7.

Telefon: + 36 62 277 021

Mobil: + 36 20 772 3557 vagy + 36 20 772 3558

E-mail: polgarmesterihivatal@ujszentivan.hu

KARRIER

ÜGYFÉLFOGADÁSI IDŐ

Hétfő
7:30 - 16:00
Kedd
nincs ügyfélfogadás
Szerda
7:30 - 17:00
Csütörtök
nincs ügyfélfogadás
Péntek
7:30 - 12:30
Loading...
Megszakítás