Rendkívüli Polgármesteri Hírlevél (április 30.)

 

Tisztelt Újszentiváni Lakosok!

 

Beköszöntött a tavasz, s tudom, hogy nehéz otthon maradni, s látom, hogy egyre többen mennek ki a szabadba, s élvezik a nap melegét. Köszönöm Önöknek, hogy igyekeznek betartani a 1,5m távolságot egymástól. Még mindig nem csendesül a járvány az országban, s ennek köszönhetően elkövetkezendő hetek a megelőzésre való törekvés miatt sok önuralmat, alázatot kívánnak.

Egyre nehezebb a házban, az udvarban a gyermekekkel is. Kérhetem én, hogy ne menjenek a játszótérre, a sportpályára, ha azt látom, hogy egyre többen kimozdulva használják azokat.

Szerencsére településünkön nincs újabb beteg, s hatósági karanténban lévő lakosunk sem, ezért enyhítünk az intézkedéseinken picit.

Továbbra is fontosnak tartom, hogy ne pánik legyen a falunkba, hanem összetartás, s egymás segítése. Köszönöm a felajánlásokat mind önkéntes munkához, mind beszerzések segítéséhez.

Szeretném a figyelmüket kérni, s tájékoztatást adni, hogy mik is történtek, történnek településünkön a napokban.

 

Újszentiván község polgármestereként az alábbiakról kívánom tájékoztatni Önöket:

 

 1. Május 1.-től nyitva a sportpálya és a Petőfi utcai játszótér.
 2. Felmérés készül az Óvoda és Bölcsőde ügyeleti igénybevételével kapcsolatban
 3. Közterületi fertőtlenítések
 4. Május 2-án szombaton Virágvásár kicsit másképp a templomtéren
 5. Óvodai parkoló?? Feljelentjük, mert van!
 6. Közérdekű adatok
 7. A Dél-nyugat lakóparkban belvízelvezető rendszer épülhet
 8. Alföldvíz Zrt. lakossági felhívása óraállás diktálásra

 

 

Május 1.-től nyitva a sportpálya és a Petőfi utcai játszótér

A játszóteret, a sportpályát május elsejétől megnyitjuk azzal, hogy kérjük, tartsák be a higiéniai előírásokat, kötelező e területeken maszkot, kesztyűt viseleni. Azért, hogy az esetleges fertőzésveszélyt megakadályozzuk, a játszótéri és a sportpályai eszközök napi fertőtlenítését megkezdjük.

Felmérés készül az Óvoda és Bölcsőde igénybevételével kapcsolatban

 

A napokban a Messenger csoportokon, telefonon keresztül az intézményvezetők felvették a kapcsolatot a szülőkkel, s igyekszünk mihamarabb lehetőleg május 4-én hétfőn kellő gyermekszám mellett újraindítani az óvodát, bölcsődét. Arra is lesz lehetőség, hogy csak délelőtt legyenek a gyermekek az adott intézményben, mert ahogyan látom egyre megterhelőbb a szülőknek munka mellett megoldaniuk a gyermekek teljes napi felügyeletét, valamint a településünkön lévő helyzet (nincs betegünk, hatósági karanténosunk, önkéntes karanténban is csupán két nyugdíjas család maradt) is lehetővé teszi, hogy az intézményeink újranyitásán gondolkodjunk. E napokban sem tétlenkedtek a dolgozók, takarítottak, lefestették a kültéri játékokat, hogy minél szebb környezetben fogadhassák a kényszerű szünet után visszatérő lurkókat.

KÖZTERÜLETI FERTŐTLENÍTÉSEK – továbbra is

Településünkön folyamatos a közterületek napi szintű fertőtlenítése, úgy, mint buszmegállók és környezetük, boltok és környezetük (Poki, COOP Felszabadulás u. és Rákóczi u.), posta, ATM, egészségház, háziorvosi rendelő. Május elsejétől a Petőfi utcai játszótér, valamint a sportpályán lévő eszközök fertőtlenítése is megkezdődik.

A kijuttatás kézi permetezővel történő porlasztással történik.

Igyekszünk e tevékenységet úgy végezni, hogy ne zavarjuk Önöket. Amennyiben mégis egy időben vannak egy helyen, kérem szíves megértésüket, s támogató hozzáállásukat.

 

VIRÁGVÁSÁR kicsit másképp (május 02. szombat 9-13 óra között)

 

Kedves Lakosok!

 

Május 2-án Sutka Nándor helyi termelőnek is köszönhetően fűszernövények, sziklakerti, egzotikus növények kínálatával bővülő virágvásár lesz a településen a római katolikus templomnál (Felszabadulás u. 9).

 

A kínálatból:

Fűszernövények: kakukkfű, citromfű, borsikafű, menta, majoranna, rozmaring, levendula, metélőhagyma, koriander, zsálya, tárkony, curry, lestyán, bazsalikom

Sziklakerti növények: Törpe évelő szegfűk, díszfüvek, tűzeső, kristályvirágok

Virágok: Árvácska, százszorszép, nefelejcs, mézvirág, lobélia,

Levéldísz növények többfélék,

Muskátli: folyó, álló, beültetős, kaspós,

Petúnia: folyó, álló, kaspós, beültetős kiültetős is.

Begónia, porcsinrózsa, dália, pistike, büdöske, verbéna álló, díszbatáta, tátika, törpeszegfű, gazáng

Fügefa, Citromfa

Palánták: paprika, paradicsom, cukkini, uborka

Tisztelt Vásárlók!

Kérem Önöket, kesztyűt, arcmaszkot, használjanak. Kesztyűt mindenkinek ingyenesen biztosítunk, de megköszönjük, ha hoznak magukkal, mert a készleteink végesek.

Köszönjük megértésüket, várjuk szeretettel Önöket, vigyázzunk egymásra.

EGY PARKOLÓ TÖRTÉNETE: FELJELENTJÜK, MERT VAN

Kinek, kiknek és miért szúrja s szemét az óvodai parkoló?

 

Önkormányzatunk képviselőtestülete 2019-ben úgy gondolta, hogy a 2019/2020-as óvodai évkezdésre a szűkös anyagi forrásainkat megfelelően felhasználva a Poki boltnál lévő fehérkavicsos parkolót s környezetét ellátja térkővel, amely így esztétikailag, minőségileg jobb szebb, mint elődje. Szerencsére Pokornyi János közreműködésének köszönhetően még annak idején kialakították e parkolót, közel 40 cm vastag rétegrendet alkalmazva. Az évek alatt e terület „beállt”. Így a beruházás kapcsán a terület jelentős részén csupán a felső pár cm-es réteget kellett megmozgatni, zúzalékkal ellátni, s jöhetett a térkő. Azt gondolom a helyi vállalkozó által elvégzett munka önmagáért beszélt. Szép, esztétikus s nem utolsó sorban használható burkolatot kapott e parkoló. Idáig minden szép és jó. Idáig!

Ekkor jött az Együtt Újszentivánért Polgárőr Egyesület titkárának, Ballai Ferencnek (tudják, a civil hírlevél az ő kiadványuk) a lánya Ballai Katalin, 6754 Újszentiván, Felszabadulás u. 43 szám alatti lakos, aki nem mellesleg a Vállalkozók Szentiváni Egyesületének a titkára, s valami rejtélyes okból feljelentette az önkormányzatot.

 

Feljelentésében kérdezte, hogy az óvoda környékén az önkormányzat milyen jogon alakíthatott ki parkolót? Valamint arra is kíváncsi volt, hogy a régészek miért nem végeztek feltárást az adott területen?

Hogy milyen jogon építettük a parkolót? Az érintett terület tulajdonosa jogán. Tekintettel arra, hogy a terület önkormányzati tulajdonú s 2000 környékén a boltok már kaptak engedélyt a parkoló kialakítására valamint a burkolat továbbra is bármikor bontható, abban a hitben voltunk, hogy a tevékenységünk nem engedélyköteles tevékenység. Régészeti feltárás meg eszünkbe sem jutott, hiszen a területet, 2010 környékén a belvízelvezető csatornaépítés kapcsán, és a közel 300 m2 boltok előtti kavicsos parkolók kialakítása kapcsán már több alkalommal megbolygatták.

2015-ben elkészült az ovink, amihez a parkoló kicsi lett. Ezt látva kevés pénzből gazdálkodva ott igyekeztünk fogni a forintokat, ahol lehetett.

Volt a közel 450 m2 térkövezésére nettó 2.000.000 Ft-unk. Ennyiből kellett gazdálkodnunk.

Csak mellékesen jegyzem meg, az óvodánál (600 m2 érintett a régészeti vizsgálat) a régészek munkájának köszönhetően keletkezett közel 4.000.000 Ft pluszköltségünk, s a köcsögdarabokon (amit elvittek egy raktárba porosodni) kívül nem találtak semmit. (Jajj bocsánat, megkutattak egy 1960-as években eltemetett lovat.) Ott is úgy indultunk, hogy az ásatás miatt nem lesz nagy költsége a falunak, aztán láss csodát fizethettünk, mint a katonatiszt.

Vissza a parkolóhoz.

Azt találtuk ki, hogy a meglévő zúzalékos parkolót nem szedjük fel. Ezáltal költséget spórolunk meg. Térkővel ellátva összekötjük az évekkel ezelőtt elkészült óvodai parkolót a „Poki” boltig tartó területtel, hogy mind a bolt vevői, mind az oviba érkezők méltó körülmények között tudjanak parkolni. Hogy hiba volt-e? Azt Önök eldöntik.

 

A feljelentésre válaszul nem oly rég kaptunk a Kormányhivataltól levelet, miszerint tudják, hogy nem szedtük fel a zúzalékos parkolót, de tekintettel arra, hogy feljelentettek, s a közút nem találja a régi engedélyt nem tud mást tenni, kéri az önkormányzattól, hogy fennmaradási engedélyt kérjen.

A fennmaradási engedély kiadásával egy időben értesítik a (tekintettel arra, hogy a bejelentő felhívta a figyelmet, hogy régészeti lelőhelyen történt a parkoló építés) a régészeket, hogy lezártuk a területet térkővel. Ezért a régészettől jelentős büntetésre számíthatna településünk. A büntetés kiszabása akkor válik aktuálissá, ha fennmaradási engedélyt kérünk, vagy ha április 30-a után is térköves parkoló van e területen.

Még egyszer. Amennyiben jöttek volna a régészek, akkor a bolygatni nem kívánt területet ők a mi költségünkre megkutatják. Ezáltal a sok-sok szerintem feleslegesen kiadott települési guruló forint mellett, milliós nagyságrendű plusz költsége keletkezett volna a falunak, amit nem bírtunk volna kifizetni s nem valósulhatott volna meg e beruházás.

A képviselőtestület javaslatomra, nem várva pályázati forrásra, önerőből (nettó 2 millió Ft-ból) megépítette a parkolót. Hibáztam? Hiszem, hogy nem. Tettem a dolgom. Láttam, hogy sokszor az óvodába érkező szülők helyszűke miatt elfoglalják a bolt előtti helyet, illetve küzdöttek esős időben a sár ellen, erre kellett mihamarabb olcsó, minőségi megoldás.

Azt gondolom a települések jelentős része örül, hogyha elkészül egy minőségi beruházás, hiszen az a faluban marad, s teljesen mindegy hogy hívják az aktuális településvezetőt.

Nyílván Újszentivánon másképp gondolkodnak egyes politikai körhöz sorolható emberek!

A kilátásba helyezett településünket sújtó több millió Ft-nyi felesleges kiadást megelőzve úgy döntöttem, nem várjuk meg, míg büntetnek, s e büntetés ellen fellebbezve nem kívánok újabb peres eljárásban részt véve az igazamat bizonygatni Álláspontom szerint e parkolóra nem kellett engedély, s nem kellett volna a régészeknek kutatni. Érdekes, amíg fel nem jelentették az önkormányzatot senki sem keresett bennünket hogy baj van a parkolóval. Nagyon sajnálom, hogy idáig jutva fel kell szedjük a parkolót, (a térkövet máshol felhasználjuk), s törekszünk az eredeti állapot mielőbbi helyreállítására.

A feljelentő, Ballai Katalin, Újszentiván Felszabadulás u 43. szám alatti lakos, aki a Vállalkozók Szentiváni Egyesületének a titkára, elmondhatja, hogy habár egy gyereke sem járt Újszentivánon óvodába, megérte feljelenteni az önkormányzatot, mert így nem lesz se parkoló, se az általa kiharcolni kívánt büntetés. Remélem ő, és az óvodával szemben lakó apja boldog újszentiváni ember! Nem értem, tényleg nem, miért fáj, hogy méltó parkolót kapott a kisbolt és az óvoda!

ALFÖLDVÍZ Zrt. LAKOSSÁGI KÉRÉSE ÓRAÁLLÁS BEDIKTÁLÁSRA

 

Tisztelt lakosok!

 

Az Alföldvíz Zrt. azzal a kéréssel fordul a fogyasztókhoz, hogy a vízmérőórák óraállását bediktálni szíveskedjenek. Tekintettel a koronavírus miatt kialakult helyzetre nem jönnek óraállást leolvasni. Köszönik szíves közreműködésüket!

 

19. Hét

Település

Utca

Hét

Bejelnetési időszak

Leolvasó

Telefonszám

Újszentiván

Arany János

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Árpád

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Báthory

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Erzsébet sor

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Jókai

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Kossuth

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Major

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Május 1. u.

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Móra F.

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Petőfi

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Rét sor

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Sváb

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Újvilág

19.

Május 04.-08.

Farkas Sándor

30/656-89-61

20. Hét

Település

Utca

Hét

Bejelentési időszak

Leolvasó

Telefonszám

Újszentiván

Boján

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Damjanich

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Felszabadulás

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Laktanya

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Magyar

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Mária

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Nováki-tó

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Rákóczi

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Rét sor

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Rózsa

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Sport

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Szerb

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Szigeti

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

Újszentiván

Vedresházi

20.

Május 11.15.

Farkas Sándor

30/656-89-61

 

A Dél-nyugat lakóparkban belvízelvezető rendszer épülhet

 

Örömmel jelzem falunk lakosainak, ismét sikeresen szerepeltünk TOP-os pályázati felhíváson. A Dél-nyugat lakóparkban belvízelvezető rendszer kiépítésére nyert településünk több mint 50 m Ft-ot. E beruházásnak köszönhetően csapadékos időszakban a belvízelvezetés megoldásával a felesleges vizet el tudjuk vezetni a közterületről, sőt, lakossági igény esetén akár az ingatlanok belvizeit is e rendszerbe tudjuk kapcsolni. Jelenleg a támogatási szerződés előkészítése zajlik, s várhatóan a munkálatok még idén elkezdődnek a lakópark utcáiban.  

KÖZÉRDEKŰ ADATOK:

Háziorvos (Dr. Juhász Tibor)                                    (+36)20/992-6951

Szociális Szolgáltató Központ (Balogh Tünde):          (+36)70/643-9870

Újszentiván Község Önkormányzata:                         (+36)20/772-3558

ÚJSZENTIVÁNI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT KÉRÉSE

A koronavírus gyorsan terjed hazánkban is, ezért fontos, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket. Ehhez szükséges, hogy minél kevesebbet érintkezzünk még a környezetünkben élőkkel is.

Kiemelten veszélyeztetettek az időskorúak, és a krónikus betegséggel élők. Amennyiben nincs a közelben családtagja, aki segítségére lehetne, s Ön is szeretné csökkenteni a fertőzés kockázatát, és otthon maradna, kérjük, jelezze.

Bár már egyszer felmértük, de szeretnénk, ha tudnák, azon személyeknek, akik vállalják az önkéntes karantént, segítséget tudunk nyújtani (bevásárlás, gyógyszerkiváltás, ügyintézés). Településünkön eddig 7 nyugdíjas család vonult önkéntes karanténba, s lehetünk a segítségére.

HA EDDIG A SEGÍTSÉGET NEM KÉRTE, DE MEGGONDOLJA MAGÁT NE HABOZZON. Mint ahogyan eddig is, szívesen állunk rendelkezésére. Jelentkezni a (+36)70/643-9870-es számon lehet Balogh Tünde intézményvezetőnél.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

KNESZECYC-4

 • Projek adatok
 • Beszámoló
 • image

Elektronikus ügyintézés

 • image
 • image
 • image

Újszentiván facebook oldala

facebook

Képes beszámoló

fn bkkXXIII. Újszentiváni falunap

Epreskert Rendezvényház

 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Putnik Tivadar (1929-1998)

 • image
 • image
 • image

Legfrissebb szám

Oldalainkat 970 vendég és 0 tag böngészi