Keresztelő Szent János Római Katolikus templom


Pap: Gyenes Csaba

Miserend: minden vasárnap 08:00-kor

Katolikus  Plébániai  iroda nyitvatartási  ideje:  csütörtök  13-tól  15 óráig.

Tisztelettel  és  szeretettel  fogadunk  mindenkit   minden  katolikus  egyházi  jellegű  ügyintézésben.

Az  eddig  be  nem   fizetett  egyházadót  irodánkban  is  be  lehet  fizetni.

 

Templomunk előzménye és felépülése


A jelenlegi Újszentivánt szerbek alapították 1746-ban. Tiszta szerb település volt egészen az 1810-es évekig.  Ekkor kezdtek betelepedni rajnai frank eredetű német családok. Ezek a német családok szegény, de mélyen katolikus vallásúak voltak. A magyarok csak az 1850-es években kezdtek betelepedni. A katolikusok számának növekedésével felmerült az igény legalább egy kápolna kialakítására. Ezt az 1860-asévekben már működő iskola egyik termében alakították ki. Ez a kápolna oldallagosan hol Ószentivánhoz, hol Szőreghez tartozott.  Újszentiván önálló plébániát csak 1937-ben kapott.
Az 1920-as évek elején a falu katolikus lakosságának gyűjtéséből két harangot vásároltak, amelynek egy szép harangtornyot építettek az iskola főbejárata fölé. A sikeres gyűjtést évtizedekig folytatták, hogy egyszer felépüljön egy katolikus templom Újszentivánon. Már ki volt jelölve a helye, meg volt rendelve a tégla, de a történelem átírta ezt a nemes szándékot: világválság, világháború, németek kitelepítése, magyarok munkatáborba hurcolása……
1960-ban már nagyon zavarta az iskolát a Kápolna és a déli harangozás! A falu elöljárói úgy döntöttek, hogy „takarítsák ki az iskolát!”Új templomunk telkén állt az egykori paplak, amelyet a megmaradt hívek évek alatt alakítottak kápolnává. Sajnos ebben a faluban jegyezték a templomba járókat, hittanra járó, első áldozó, bérmálkozó gyerekeket, keresztelőket, esküvőket… Ez az évtizedekig tartó szemlélet alaposan rányomta bélyegét a falu hitéletére. Szinte csak idősebbek jártak a kápolnába.
A rendszerváltás után többször felmerült az Újszentivániak templom iránti igénye. Hála a Szeged-Csanádi Egyházmegye és az Önkormányzatunk egyezségének, 2009-ben Kiss-Rigó László püspök úr és Putnik Lázár polgármester úr lerakták templomunk alapkövét. Az igazi építkezés 2011-ben kezdődött. Nem mindennapi látvány volt a templom épülése egy ilyen kis településen. Elérkezett 2012. jún. 23-a, a templom szentelésének napja. Felejthetetlen ünnepe volt Újszentivánnak. Egykori németek és magyarok közös álma valósult meg 90 év után. Egy éves elmúlt gyönyörű közösségi házunk. Az én tapasztalatom szerint, egy év alatt megduplázódott az Istentiszteletekre járók száma.

Kádár-Németh  Antalné

 

A templom tervezője: Germán Géza okleveles építészmérnök

Építtető: Szeged-Csanád Egyházmegye

A templom méretei:

 • 20 m hosszú
 • 11 m széles
 • 14 m magas
 • a torony magassága 31 m + 2 m

 

Advent második vasárnapja:

1

 

Advent harmadik varárnapja:

2

 

Fehér oltárunk:

 

Virágvasárnapi díszben:

4

 

140 fős zarándokcsoport érkezett Budapestről:

 

KNESZECYC-4

 • Projek adatok
 • Beszámoló
 • image

Elektronikus ügyintézés

 • image
 • image
 • image

Képes beszámoló

fn bkkXXIII. Újszentiváni falunap

Putnik Tivadar (1929-1998)

 • image
 • image
 • image

Rövid hírek

MFP logo RGB

Legfrissebb szám

Oldalainkat 116 vendég és 0 tag böngészi