Az Újszentiváni Hagyományőrzők Egyesülete 2007-ben kezdte meg tevékenységét. Az egyesület céljául tűzte ki a magyar néphagyományok, ezen belül a Dél-Alföld néphagyományainak, népdalainak, tárgyi emlékeinek megismerését, bemutatását, valamint Újszentiván község magyar, szerb, sváb nemzetiségei népi hagyományainak felelevenítését, megőrzését. Az Újszentiváni Hagyományőrzők Köre a helyi önkormányzat támogatásával végzi tevékenységét, 2010 novemberétől már az új Civil házban próbálnak. Műsorukban megtalálhatók szűkebb hazájuk, a Dél-Alföld népdalai, népszokásai többféle összeállításban (lakodalmas dalok, karácsonyi népénekek, bordalok, betyárnóták, táncnóták), kalocsai, bakonyi, dél-dunántúli, szatmári, kalotaszegi, széki népdalok, Kossuth nóták, valamint a község szerb hagyományaira támaszkodva bánáti szerb népdalcsokrok harmonika kísérettel. Ezidáig már több mint hetven alkalommal mutatkoztak be közönség előtt.
Két nagyobb terjedelmű műsoruk a „Szögedi lakodalmas” (Bálint Sándor Szeged környéki, Bodor Anikó vajdasági gyűjtései alapján lakodalmi népszokásokat mutat be), valamint a Kompániabál (magyarországi farsangi népszokások bordalokkal ötvözve), mindkét előadást a Rozsdamaró zenekar és Bozsó Antal tekerőlantos kíséri. A népdalkör a helyi rendezvényeken túl Csongrád megye számos településén is bemutatkozott, de több alkalommal eljutott már Újszentiván testvértelepüléseire, a szlovákiai Kisgéresre, illetve az erdélyi Agyagfalvára is.
Az Újszentiváni Hagyományőrzők Köre népdalköri tevékenysége mellett több alkalommal rendezett már kézimunka és kézműves kiállítást is.

Három évi tevékenység után 2010. októberében mutatkoztak be először szakmai zsűri előtt, a XVI. Térségi és Országos Népzenei Minősítőn a zsűri térségi szinten a kategória legmagasabb, kiváló fokozatú minősítését ítélte meg számukra. A kiváló minősítés birtokában jogosultak lettek a 2011. évi tavaszi országos szintű minősítőn való részvételre, így Szegeden Országos Népzenei Minősítőn arany fokozatú minősítést szereztek, s a szakmai zsűri megítélése alapján, mint az arany fokozatúak között is a legjobbak, megkapták a legmagasabb elismerést, az Aranypáva-díjat. 2011-ben lemezfelvételt készítettek Énekszóval, muzsikával című műsorukból a Rozsdamaró zenekar kíséretével. 2012-ben elnyerték az önkormányzattól az Újszentivánért Kitüntető Díjat.
2012. augusztusában Egerben a KÓTA által szervezett Aranypáva Gála meghívásos hangversenyen a gálaszint mellett már az újabb, 17. országos minősítő ciklusban is kérték minősítésüket, így országos minősítés keretében újabb aranyfokozatú minősítést és Aranypáva díjat érdemeltek ki, míg a 16. minősítési ciklus zárásaként az Aranypávások között elnyerték a legmagasabb szakmai díjat, az Aranypáva nagydíjat.

A népdalkör műsorait összeállította, betanította Tamás Zsuzsanna művészeti vezető, az egyesület elnöke az alapítót, Pozsegovits Ferencnét követően Tóth Zoltán lett.

Fotók: Várszegi János és Tamás Zsuzsanna

ujsz kitunteto dij2 2012 kis

 ujsz kitunteto dij 2012 kis  aranypava dij  aranypava nagydij kis
 2012. Újszentivánért Kitüntető Díj  2012. Újszentivánért Kitüntető Díj  Országos Népzenei Minősítő 2012. augusztus 25. Eger
Arany fokozatú minősítés, Aranypáva díj
 Országos Népzenei Minősítő KÓTA Országos Népzenei Gála Eger 2012. augusztus 25. ARANYPÁVA NAGYDÍJ

 

Sorry, you have not enough rights to view this image.Tekintse meg a Képgalériát az Egyesületről !

 

KNESZECYC-4

  • Projek adatok
  • Beszámoló
  • image

Elektronikus ügyintézés

  • image
  • image
  • image

Képes beszámoló

fn bkkXXIII. Újszentiváni falunap

Putnik Tivadar (1929-1998)

  • image
  • image
  • image

MFP logo RGB

bga alap logo

Rövid hírek

Legfrissebb szám

Oldalainkat 258 vendég és 0 tag böngészi