Tisztelt Újszentiváni Lakosok!

 

Május közepét éljük, tavasz van. Habár a vírus az országban egyre kevesebb helyen van jelen, de az óvintézkedéseket még be kell tartsuk. Túl vagyunk a virágvásáron, megnyitottuk a játszótereket, intézményeinket. Akiknek segítségére lehetünk továbbra is igyekszünk megfelelve igényeiknek a támogatást megadni.

E vírus megjelenése új helyzetet teremtett, s sokan a kézfogás helyett könyökérintéssel köszönnek, a puszik, s ölelés elmarad…. Kicsit furcsa, de mindenki elfogadta. Örülök, hogy a maszkok jó szolgálatot tesznek, s az emberek jelentős része felelősen gondolkodik. Sajnálattal hallottam, hogy a Mária utcában lévő hatósági karanténos család (fiúk külföldről érkezett haza) elkülönítve úgy gondolta, rájuk nem vonatkoznak a szabályok, s köszönöm az utcabelieknek, hogy tájékoztatták őket a szabályok betartásának fontosságáról.

Köszönöm Önöknek, hogy továbbra is igyekeznek betartani a 1,5m távolságot egymástól.

Szeretném a figyelmüket kérni, s tájékoztatást adni, hogy mik is történtek, történnek településünkön a napokban.

 

Újszentiván község polgármestereként az alábbiakról kívánom tájékoztatni Önöket:

 

 1. Nyitva a sportpálya és a Petőfi utcai játszótér.
 2. Újszentiváni Tölgyfa Óvoda és Bölcsőde hírei
 3. Újabb, az önkormányzat ellen tett feljelentést utasítottak el
 4. Közterületi fertőtlenítések
 5. Kutyák veszettség elleni oltása
 6. Közérdekű adatok – kicsit másképp
 7. Újszentiváni Szociális Szolgáltató Központ kérése

 

NYITVA A JÁTSZÓTÉR SPORTPÁLYA

A játszóteret, a sportpályát május elsejétől megnyitjuk azzal, hogy kérjük, tartsák be a higiéniai előírásokat, kötelező e területeken maszkot, kesztyűt viselni. Azért, hogy az esetleges fertőzésveszélyt megakadályozzuk, a játszótéri és a sportpályai eszközök napi fertőtlenítését a vírusveszély végéig folytatjuk.

ÚJSZENTIVÁNI TÖLGYFA ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE HÍREI

Az Újszentiváni Tölgyfa Óvoda és Bölcsőde márciusban a Covid-19 vírusjárvány miatt bezárta kapuit. Bölcsődében március 18-tól, óvodában március 30-tól tart rendkívüli szünet. A járvány kezdeti szakaszában szinte azonnal jelezték a szülők, hogy az előírások betartása miatt bizonytalan időre nem kérik a szolgáltatást. Óvodánk a környező óvodákhoz képest két héttel tovább kitartott, azonban a gyermeklétszám folyamatosan csökkent. Másfél hónapnyi csendes pihenő következett, eltűntek a gyermeki kacajok. Azonban a kényszer bezárás alatt a dolgozók nem tétlenkedtek.

 

Első lépésben mindkét intézmény alapos fertőtlenítésen esett át. Ezután kezdődött az intézmények szépülése. A bölcsődében hozzáfogtunk a tisztasági meszelésnek, ami még mindig tart. Egy-két kiszolgáló helyiség van még hátra. Bölcsődénkben hagyomány, hogy meglátogat bennünket a húsvéti nyuszi. Ezt a hagyományt nem szerettük volna megszakítani, ezért a kollektíva, úgy döntött, hogy az idén házhoz megy a bölcsis nyuszi. Ezzel nagy örömöt okoztunk a gyerekeknél. Az Anyák napját is megtartottuk, természetesen online. Videókat is készítettünk, amit heti rendszerességgel fel is töltöttünk, és folyamatosan töltünk is a csoportba. A visszajelzések alapján olyan nagy szeretettel fogadták a családok, amilyen szeretettel mi készítettük a kisfilmeket.

 

Az óvodánk bár új építésű a falakon fogott az idő, így új színbe öltöztek az dolgozók segítségével a csoportszobák. A folyosó is telesen megújult, vidám minták fogadják a továbbiakban a hozzánk érkezőket. Azonban a belső felújításnál nem álltunk meg, és az udvaron lévő mászókák, libikókák is újra tündökölnek. Pedagógusaink pedig ötleteikkel folyamatosan segítik a gyermekek otthon való foglalkoztatását.

Május 4. óta ügyeleti rendszerben mindkét intézmény fogadja a gyermekeket. Természetesen az egészségügyi óvintézkedéseket szem előtt tartva mindent megteszünk, hogy biztonságban legyenek az ellátást igénybe vevő gyermekek. A létszám folyamatosan nő, ahogy a munkahelyek is beindulnak. Mind az óvoda, mind a bölcsőde dolgozói felkészülten várják, hogy az élet a régi mederben csordogáljon, és ismét teljesen megteljenek intézményeink a hiányolt gyermeki kacajjal.

 

Révész Rozália                                                                      Balogh Tünde

 

 

EGY IGAZ TÖRTÉNET MARGÓJÁRA!

Újszentivánon úgy látszik mindegy miért, de a lényeg, hogy a település vezetése elmarasztalásra kerüljön. Nem is olyan régen arról beszélgettek emberek az Újvilág utcában, hogy minél több mindenért fel kell jelenteni az önkormányzatot, s a Putnikot. Előbb utóbb úgyis ráakadnak valamire, s akkor lehet mondani, hogy látják, látják, mégsem végzi jól a dolgát az önkormányzat a polgármesterrel az élen.

A kampányban e politikai csoport (Együtt Újszentivánért Polgárőr Egyesület, Vállalkozók Szentiváni Egyesülete, Rusin művek) hangoztatta, hogy rosszabbul nem is mehetnének a dolgok a falunkban. Fáklyás felvonulással, hatalmas felháborodással jelezték, minek a munkásszálló, s egyébként is milyen óriási adóssága van a településnek stb..

A választás után, – hogy nem a szájuk íze szerint lett a választási eredmény – jöttek, jönnek az önkormányzati aláírásgyűjtések, (komposztáló üzem, mobil átjátszó torony), feljelentések (hívhatom ezeket kérelemnek, bejelentésnek, információ kérésnek, a lényegen nem változtat), valamint a személyemmel szembeni feljelentések….

Csak halkan jegyzem meg, hogy pont a Vállalkozók Szenitváni Egyesületének elnöke által vezetett Bovira Zrt. egyik vállalkozója vette igénybe hetekre a vírushelyzetre való tekintettel a munkásszállót. A cég is örült, hogy van olyan hely ahol egyáltalán fogadják a munkásait, s ami közel van a munkaterületükhöz, s mi is, mert nekünk is lett bevételünk.

Ha megengedik, picit rabolom az idejüket, mert fejemet kivéve a homokból szeretnék bizonyos embereknek görbe tükröt mutatni. Szeretném megosztani Önökkel, hogy milyen „felemelő” érzés ma Újszentiván polgármesterének lenni. A támadások falunk, személyem, családom ellen évek óta zajlanak, de eljött az idő, mikor a sok-sok jó indulatú feljelentésről folyamatosan tájékoztatom Önöket. Nem azért, mert ezt szeretném, hanem mert idáig tudtam viselni méltósággal, nem terhelve a település lakosságát. Hallom innen, hallom onnan, miért ez az ellenségeskedés?

Tisztelt Újszentivániak! 12 évnyi feljelentéseket, házkutatásokkal tarkítva, tűrtünk. Gondoljanak bele, ha Önöknek már most sok, akkor nekem, s családomnak milyen lehet?!

A képviselőtestületekkel együtt nem eladósítottam a falut, mint anno Talpai János, hanem gondos gazdaként építettem, szépítettem. Az, hogy a képviselőtestülettel áskálódás nélkül, felelősen gondolkodva a guruló forintokat átgondoltan felhasználva sok mindent megvalósítottunk, az egy dolog. E dolognak köszönhetően lett kerékpárutunk, templomunk, bölcsődénk, hogy az óvoda s kisboltok előtti parkolónkról ne is beszéljünk. S most jönnek a Vállalkozók Szentiváni Egyesületének képviseletében a nem Újszentivániak, - mint Bodó Imre, Borbély Sándor - s Újszentivániakat felhasználva igyekeznek az érdekeiket érvényesíteni.

Tisztelt Borbély úr! Nem azt ígérte hangoztatva a falusiaknak, ha nem nyer az embere, akkor költözik?? Miért csapta be a lakosokat, miért nem állt oda eléjük s mondta nekik, hogy blöfföltem? Mindegy is, az elmúlt 13 évben kiismerve Önt a választ tudom…

Ballai Ferenc: a bejelentő, kérelmező, a feljelentő ember?

Mit ad a jó isten, ismét tárgyalásra volt az önkormányzat hivatalos, mert az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál Ballai Ferenc – 6754 Újszentiván Felszabadulás u. 44. szám alatti lakos (tudják, az ő lányának, Ballai Katalinnak a feljelentése miatt kellett felszedni az ovi s a kisboltoknál lévő parkolót) kérelmére eljárás indult Újszentiván Község Önkormányzatával szemben, miszerint nem kapott meghívót az idősek napi ünnepségre. Önkormányzatunk, mióta nem Talpai János a polgármester, térítésmentesen, figyelmességből minden évben szervez ilyen összejövetelt kis műsorral, finomsággal, ajándékkal az időseink számára.

Kérem, olvassák el e pár mondatot, aminek a lényege az, hogy a hatóság kimondta önkormányzatunk nem követett el jogsértést, Ballai Ferenc feljelentését elutasították.

A hatóság előtt Ballai Ferenc azt panaszolta, hogy 2019.10.05-én tartott idősek napi rendezvényre azért nem kapott meghívót, mert Bodó Imrét támogatta, aki a Vállalkozók Szentiváni Egyesületének alapítója, s polgármesterjelöltje volt a 2019-es önkormányzati választáson.

Ballai Ferenc azt írta: „az idősek napi rendezvényre korábban kapott meghívót, idén viszont nem. Érdeklődésére a jegyzőtől azt a tájékoztatást kapta, hogy azokat nem hívták meg, akik a korábbi három alkalommal nem vettek részt az ünnepségen. Ballai Ferenc levelében elismerte, valóban nem vett részt a korábbi rendezvényeken. Úgy vélte, hogy az önkormányzat eljárása politikai véleménye miatti hátrányos megkülönböztetés eredménye.”

Igazsága alátámasztására tanukat jelölt meg, mint Puskás Jenőné, Szögi Zoltán, Dimovics Gábor, akik az ő igazát hivatottak bizonyítani. Puskás Jenőné mint tanú, a meghallgatásán úgy nyilatkozott: „ a meghívót kapottak és a meghívót nem kapottak között is voltak olyanok, akik nem Putnik Lázárt támogatták.” Ez a hatóság szerint ellentmondott annak, hogy az ellenzéki gondolkodásúakat akarták volna távol tartani az ünnepségtől, valamint az is, hogy Puskás Jenőné, aki nem kapott meghívót, a nővére meghívójával ténylegesen mégiscsak részt vehetett az ünnepségen. Az eljárás adatai nem támasztották alá, hogy tendenciózusan azokat nem hívták meg a 2019-es idősek napjára, akiknek a politikai véleménye ellentétes volt a hivatalban lévő polgármesterével. Ballai Ferenc állította, van egy lista arról, akik nem kaptak meghívót, s e lista Puskás Jenőnénél van. A hatóság kérte, hogy Puskás Jenőné adja át a nem meghívottak listáját, de ő e listát valamiért nem adta…

„A hatóság megállapította, hogy Ballai Ferencet nem azért nem hívták meg, mert nem értett egyet Putnik Lázár polgármester politikai véleményével, hanem azért, mert korábban sem jelent meg egyetlen alkalommal sem, holott kapott meghívót.”

S most jön a legszebb rész: „Ballai Ferenc a tárgyaláson előadott nyilatkozata azonban egyértelműen arra utalt, hogy egyáltalán nem volt szándékában részt venni a rendezvényen.”

Ahogy a régi mondás is mutatja, ha van rajta sapka azért, ha nincs, akkor azért!.....

S látják kedves Újszentivániak az Együtt Újszentivánért Polgárőr Egyesület titkárának esze ágában sem volt megjelenni a rendezvényen, de az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál feljelentette az önkormányzatot, hogy nem kapott e rendezvényre meghívót!

Ezen típusú emberek számára a lényeg, hogy legyen valami sár dobálva. Csak egy valamivel nem számolnak, hogy az éremnek két oldala van, s a hazug embereket hamarabb utolérik, mint a sánta kutyákat! S mivel Ballai Ferenccel nemsokára úgyis találkozom a bíróságon egy másik ügy miatt (nem, nem én jelentettem fel, még tavaly, hanem ő engem), így rá különösen igaz – a feljelentéseire, kérdéseire, bejelentéseire, akár magánemberként teszi, akár egyesülete, lánya mögé bújva, – ha nem érnek célt, keressünk mást. Mint ahogyan az a Sohase mond című dalban is hallható: mindig van új s még újabb, hát várd a csodát, de sohase mond, hogy nincs tovább.

(a teljes határozat elolvasásához kattintson a határozatra)

rph maj14 hat

rph maj14 felj


KÖZTERÜLETI FERTŐTLENÍTÉSEK – továbbra is

Településünkön folyamatos a közterületek napi szintű fertőtlenítése, úgy, mint buszmegállók és környezetük, boltok és környezetük (Poki, COOP Felszabadulás u. és Rákóczi u.), posta, ATM, egészségház, háziorvosi rendelő. Május elsejétől a Petőfi utcai játszótér, valamint a sportpályán lévő eszközök fertőtlenítése is megkezdődik.

A kijuttatás kézi permetezővel történő porlasztással történik.

Igyekszünk e tevékenységet úgy végezni, hogy ne zavarjuk Önöket. Amennyiben mégis egy időben vannak egy helyen, kérem szíves megértésüket, s támogató hozzáállásukat.

 

VESZETTSÉG ELLENI EBOLTÁS

Tisztelt lakosság!

Dr. Pinnyei Szilárd állatorvost házhoz hívhatják veszettség elleni eboltásra. Elérhetősége: (+36)30/336-4440

Minden kutyát be kell oltani veszettség ellen!! Csak chippel ellátott kutyát lehet veszettség ellen beoltani! Az a kutya, amelyikben még nincs Chip, az a helyszínen chipezésre kerül.

Az oltás ára: 5000 Ft              

A chipezés ára: 5000 Ft                      

A féreghajtót külön kell megvenni! Ára: 200 Ft/10 kg-onként

A már meglévő, sorszámozott zöld oltási könyveket szükségesek, mert ha nincs, akkor a pótlása 500 Ft/könyv.

Oltás ideje: egyelőre egyénileg intézve, s amint feloldják a zárlatot, akkor megszervezzük az összevezetéses eboltást, s tájékoztatjuk a lakosságot az időpontokról.

Senki nem fog hátrányt szenvedni, ha nem oltatja be most a kutyáját, amíg a zárlat fennáll. Ezt követően azonban mielőbb szükséges lesz a kutyák veszettség elleni védőoltását beadatni.

KÖZÉRDEKŰ ADATOK – kicsit másképp:

Háziorvos (Dr. Juhász Tibor)                                         (+36)20/992-6951

Szociális Szolgáltató Központ (Balogh Tünde):                 (+36)70/643-9870

Újszentiván Község Önkormányzata:                              (+36)20/772-3558

Állatorvos (Dr. Pinnyei Szilárd)                                       (+36)30/336-4440

Gyógyszertár (Dr. Silló Szabolcs)                                    (+36)62/641-446

Sutka Nándor – virágvásár a helyszínen,                         (+(36)70/3299114

Felszabadulás u. 90. egynyári, évelők, egzotikusok

ÚJSZENTIVÁNI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT KÉRÉSE

A koronavírus jelen van hazánkban is, ezért fontos, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket. Ehhez szükséges, hogy minél kevesebbet érintkezzünk még a környezetünkben élőkkel is.

Hatósági Karanténban külföldről hazaérkezés miatt 2 család van. A faluban megjelent hírekkel ellentétben a cigány kisebbségi önkormányzat elnökének családja nem élt az önkormányzat segítségével, munkatársait nem kereste, hiába állítja ennek ellenkezőjét. Szerencsére senki sem beteg, s mindkét esetben hamarosan letelik a 2 hét kötelező otthonlét.

Kiemelten veszélyeztetettek az időskorúak, és a krónikus betegséggel élők. Amennyiben nincs a közelben családtagja, aki segítségére lehetne, s Ön is szeretné csökkenteni a fertőzés kockázatát, és otthon maradna, kérjük, jelezze.

Bár már egyszer felmértük, de szeretnénk, ha tudnák, azon személyeknek, akik vállalják az önkéntes karantént, segítséget tudunk nyújtani (bevásárlás, gyógyszerkiváltás, ügyintézés).

HA EDDIG A SEGÍTSÉGET NEM KÉRTE, DE MEGGONDOLJA MAGÁT NE HABOZZON. Mint ahogyan eddig is, szívesen állunk rendelkezésére. Jelentkezni a (+36)70/643-9870-es számon lehet Balogh Tünde intézményvezetőnél.

KNESZECYC-4

 • Projek adatok
 • Beszámoló
 • image

Elektronikus ügyintézés

 • image
 • image
 • image

Újszentiván facebook oldala

facebook

Képes beszámoló

fn bkkXXIII. Újszentiváni falunap

Epreskert Rendezvényház

 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Putnik Tivadar (1929-1998)

 • image
 • image
 • image

Legfrissebb szám

Oldalainkat 135 vendég és 0 tag böngészi