A Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás – 32 településre kiterjedő - hulladékgazdálkodási rendszerének eszközbeszerzésekkel való fejlesztését célzó KEOP projekt keretében új, innovatív chip-es edényazonosító rendszert vezet be az országban egyedülálló módon. Az új eszközt és rendszert pénteken mutatta be Rupp Tamás szakértő, a BinControl Kft ügyvezetője, a Társulás szegedi Ügyfélszolgálatán.

Az 1,761 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló fejlesztés keretében a térség háztartásainak gyűjtőedényeire edényazonosító kerül. A Társulás célja a háztartási hulladék gyűjtését nyomon követő rendszer bevezetésével a közszolgáltatási tevékenység átláthatóbbá és költséghatékonnyá tétele.

Az edényekre szerelt jeladó az eddig alkalmazott gyűjtési rendszer optimalizálását és a „feketén”, a szerződött mennyiségen felül kihelyezett hulladék elszállításából adódó többletköltség csökkenését eredményezi. A rádiófrekvenciás jelet kibocsátó jeladó rádióhullámait a hulladékszállító gépjárművekre szerelt fedélzeti egység olvassa majd le.

Ez az edényekre szerelt passzív jeladó az ügyfél egyedi azonosítóját hordozza, ezáltal az edények ürítése nyomon követhetővé válik.

Az új, GPS alapú rendszer megkönnyíti a panaszkezelést is, hiszen az azonosítóval ellátott hulladékgyűjtő edények sorsát pontosan nyomon lehet követni. Tudni fogjuk, hogy megtörtént-e az ürítés, mikor és pontosan hol.

További előnye a rendszernek, hogy a lopott edényzetet is könnyebb megtalálni az azonosítás által. A tapasztalatok szerint többen visszaéltek a korábbi rendszerrel, és a szabályokat figyelmen kívül hagyva próbáltak megválni többlethulladékuktól, valamint kibújni a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettségük alól, mely a közösség megkárosításához vezet.

Az edények azonosításával történő gyűjtési rendszer optimalizálásának a legnagyobb előnye, hogy kiszűrhetőek ezek az illegális ürítések, így ennek többletköltsége nem hárul át a rendesen fizető ügyfelekre.

A fejlesztés alapvető célja egyrészről, hogy a lakosság számára újabb megtakarítási lehetőséget biztosítson a Társulás, további cél pedig, hogy ösztönözze a térség lakóit a szelektív hulladékgyűjtésre, növelje a hasznosítható hulladék arányát és csökkentse a depóniára jutó hulladékmennyiséget, valamint az abban lévő szerves anyag mennyiségét.

A jeladók felszerelését a Társulás megbízottjai már a múlt héten megkezdték. A hulladékgazdálkodási szolgáltatást igénybe velő lakosok és cégek, intézmények tájékoztató levelet kaptak a közelmúltban benne matricákkal.

A Társulás kér mindenkit, hogy a matricákat ragasszák fel az edényekre, ezzel nagyon sokat segítenek a felszerelő kollégáknak! A jeladók első felszerelése a projekt része, így díjmentes, tehát sem a lakosoknak, sem a cégeknek nem kell semmit sem fizetni!

Képes beszámoló

fn bkkXXIII. Újszentiváni falunap

Putnik Tivadar (1929-1998)

 • image
 • image
 • image

Epreskert Rendezvényház

 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Legfrissebb szám

Oldalainkat 324 vendég és 0 tag böngészi