Újszentiván és a romániai Gottlob közösen a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében támogatást nyert a ” Újszentiván - Gottlob - Nature of future-NatureOfFuture” elnevezésű, HURO/1101/116/1.3.1. számú projekt megvalósítására.

 

A projektet bemutató konferenciára Újszentivánon került sor, amelyen részt vett a gottlobi delegáció is. Az eseményt követően kértük a romániai település polgármesterét, Gheorghe Nastor egy rövid beszélgetésre.

Meddig vezethető vissza a két település kapcsolata?
Az együttműködés 2007-ben kezdődött. Mivel Putnik Lázár polgármester és én is hasonló affinitásokkal, elképzelésekkel rendelkezünk, jól egymásra találtunk, és gyümölcsöző kapcsolatot tudtunk kialakítani.

Milyen területeken vannak kapcsolatok?
Az együttműködés a sport területén kezdődött, focicsapatok és más egyesületek kapcsolatfelvételével. kezdődött. Ezt követte a kulturális együttműködés, amelynek keretében kölcsönösen látogattuk egymás fesztiváljait, rendezvényeit. Az újszentivániak a Dinnye fesztiválon vettek részt, mi pedig a Rétes fesztiválra jöttünk el. Azt követően kezdtük el arról beszélgetni, hogy milyen közös fejlesztéseket tudnánk megvalósítani, amely mind a két település számára jelentős fejlődést hoznának.

Akkor ezek szerint mára egy új dimenzióba helyeződött a két település kapcsolata?
Mára már teljesen baráti lett a kapcsolatunk Putnik Lázár polgármesterrel, ez pedig nagyban elősegíti munkánkat. Szeretnénk, ha a település lakói, a testületek között is hasonló kapcsolat alakuljon ki.
Nagyon örülök annak, hogy hasonló elképzelésekkel, víziókkal rendelkezünk a településeink fejlesztésével kapcsolatban. Ez elősegíti a közös munkát.

Ez a közös pályázat mennyire segíti elő a közös munkát?
Ez Európai Unió jól kitalálta ezt a programot. Itt élünk nagyon közel egymáshoz és fontos, hogy megismerjük egymás szokásait, kultúráját, életét és gasztronómiáját. .Ez a program azért fontos, mert az ifjúság neveléséhez nagyban hozzájárul, hisz a projektnek ez a korosztály a célcsoportja. Lényeges, hogy fiataljaink milyen ismereteket, tapasztalatokat szereznek, és hogyan fogadják el egymást.
Nagyon örülök neki, hogy projekt során meg tudjuk mutatni egymásnak kultúránkat, szokásainkat, értékeinket, sportéletünket.

A jövőre nézve milyen együttműködési lehetőségeket látnak?
A magunk részéről nyitottak vagyunk arra, hogy ezt az együttműködést folytassuk, és további projekteket találjunk. Jó lenne, ha a következőkben – mivel három határ találkozásában élünk – szerb partnert is be tudnánk vonni egyes pályázatokba.

KNESZECYC-4

  • Projek adatok
  • Beszámoló
  • image

Elektronikus ügyintézés

  • image
  • image
  • image

Képes beszámoló

fn bkkXXIII. Újszentiváni falunap

Putnik Tivadar (1929-1998)

  • image
  • image
  • image

MFP logo RGB

bga alap logo

Rövid hírek

Legfrissebb szám

Oldalainkat 114 vendég és 0 tag böngészi