Az elmúlt néhány évben számos kórokozót és kártevőt regisztráltak Magyarországon.

Ennek egyik jelentős oka a tagadhatatlan éghajlatváltozás, a másik viszont a felgyorsult globális kereskedelem. Megszámlálhatatlan új növényfaj kerül kereskedelmi forgalomba, melyek másik földrészről származnak. A földlabdával, csomagoló anyagokkal, raklapokkal együtt megérkezik az új károsító is, spóra, gombafonál, pete, lárva, stb. formájában. Amennyiben számára kedvező életfeltételeket talál, villámgyorsan szaporodik és terjed. Ezen az úton kerülhetett hazánkba az ázsiai eredetű selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis). Első példányait 2011-ben találták Sopron környékén. A puszpáng, vagy közismertebb nevén buxus eddigi legfélelmetesebb ellensége már térségünkbe is megérkezett. Augusztus elején egy domaszéki kertben találkoztam vele először, majd pár héten belül Szeged minden városrészében megjelent. Jelenleg Újszeged a legfertőzöttebb, de újabb és újabb tarra rágott bokrok jelzik a terjedés gyorsaságát. A védekezés több ok miatt is nehéz. Egyrészt a lepkének legalább három nemzedéke van egy évben. Enyhe időjárás esetén akár márciustól novemberig is károsíthat. Másrészt a buxusnak igen sűrű ágrendszere, lombozata van, melyet csak nagy nyomású, motoros permetezővel lehet hatékonyan borítani permetlével.

A károsítást a zöld színű lárvák (hernyók) végzik.

larvak net

A fiatalabbak csak hámozgatják a leveleket, melyek ettől kifehérednek. Az idősebbek a teljes lombozatot lerágják, hihetetlenül gyors ütemben.

tarragas

Rendszeresen át kell vizsgálni a bokrokat. A zöld színű lárvákat nem könnyű észrevenni, de a szövedékük és az ürülékük könnyen felismerhető. Korai stádiumban elég lehet a fertőzött hajtások megsemmisítése. Súlyos fertőzésénél a következő rovarölő szerek használhatók: deltametrin hatóanyagú Decis, a cipermetrin hatóanyagú Ciperkill, az acetamiprid hatóanyagú Mospilan, Gazelle, Spilan, a metoxifenoxid hatóanyagú Runner és a diflubenzuron hataónyagú Dimilin. (Ezek a szerek más rágó szájszervű hernyók ellen is hatásosak.) A rovarölő szerek hatása elsősorban a fiatal lárvák ellen érvényesül.

Annyi jó hír tartozik a várható vészhez, hogy a buxusokon kívül a puszpángmoly semmilyen más növényt nem károsít.

A buxus igen elterjedt örökzöld cserje köztereinken, temetőinkben és kertjeinkben egyaránt. Ezúton kérem a Kedves olvasót, hogy minden lehetséges módon próbálja megvédeni ezt a közkedvelt, sok örömet okozó növényt!

Fekete Sándor

okleveles kertész

Képes beszámoló

fn bkkXXIII. Újszentiváni falunap

Epreskert Rendezvényház

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Legfrissebb szám

Oldalainkat 58 vendég és 0 tag böngészi